Kvinnan och äktenskap inom Judendom.

Judendom

Enligt judisk lag kan man gifta sig på tre olika sätt: (1) Mannen ger kvinnan en värdefull gåva i vittnens närvaro;  (2) paret ingår en juridiskt bindande överenskommelse om äktenskap; (3) mannen och kvinnan lever i ett sexuellt förhållande.

Enligt bibeln är mannen ansvarig för att kvinnan får försörjning och tillfredställelse av sina sexuella behov. Mannen skall aldrig tvinga sig på sin hustru sexuellt, tvärtom skall all sexuellt umgänge ske med kvinnans fulla samtycke. Existerar hatkänsla mellan makarna skall sexuellt umgänge undvikas.

Kvinnan anses ha sin viktigaste roll i hemmet och har inte samma närvaroplikt i synagogan som mannen har. I regel får inte män och kvinnor sitta tillsammans i synagogan. Mannen skall ha sitt huvud betäckt.
Enligt det judiska samhället, liksom i många andra patriarkaliska samhällen, har mannen större rättigheter och också fler skyldigheter än kvinnan. Israels historia känner dock många kraftfulla och driftiga kvinnor, men det vanligaste är att kvinnan har sin plats i hemmet. Ordspråksboken innehåller en lång lovprisning av en driftig husmor, bland annat står det "Hon vakar över ordningen i sitt hus och äter inte i lättja sitt bröd". (31:27)(3)

Sexualitet

Den bibliska föreskriften: "Du skall icke komma vid en kvinna och blotta hennes blygd, när hon är oren under sin månadsrening" ligger till grund för den sexuella disciplinen och de regler som styr det judiska äktenskapets förhållanden. Dessa lagar som går under benämningen familjerenhet (taharat hamishpacha).

Sexuell samvaro mellan man och hustru är förbjuden under menstruationen och sju dagar efter att menstruationen har upphört. Det tillstånd som hustrun befinner sig i under menstruationsperioden kallas nida, som i bokstavlig mening betyder avskild.

Man och kvinna bör under denna period inte sova i samma säng, som en försiktighetsåtgärd. Av denna anledning är det brukligt att ha två separata sängar istället för en dubbelsäng i det judiska hemmet.


Kommentarer
Postat av: Amina

ja att vara muslim är väl det viktigaste alhamdulilah, sen är nationalitet inte så viktigt vi är alla brödrar och systrar i Islam :D

2011-01-23 @ 02:20:29
URL: http://aminapina.blogg.se/
Postat av: Yas

Hittade bloggen via din fb Munira. Vet inte vilka de andra är som skriver det här, men ni är riktigt duktiga. Jag vet, jag är ju inte muslim, tror inte ens på Gud, men det är fint det ni gör, för islam är ju egentligen för kärlek och fred och ALLA ska få tro på vad de vill tro på, så länge de använder det till något bra, och det gör ni ju. Ska följa bloggen nu, det var riktigt inressant =)



Kram



Ps. ni borde berätta för Fredrik om bloggen

2011-02-14 @ 18:55:24
Postat av: Denise

aisha: Tack för alla fina kommentarer! De värmer verkligen! MashAllah vilken fin blogg ni har :D

2011-03-14 @ 12:24:25
URL: http://deniso.blogg.se/
Postat av: Aisha

Denise. Det är lugnt syster :)

Har du bestämt dig ifall du kommer till Sthlm eller inte? Asså till SUM-konferensen :)

2011-03-19 @ 09:40:31
URL: http://flippinthecoin.blogg.se/
Postat av: Habibah

fint skrivet mashallah :)

2011-04-16 @ 02:26:42
URL: http://sophisticated.devote.se/
Postat av: Mrs.

SV: Jag går mitt tredje år (kandidatåret) på sthlms Uni , läser kombinationsprogrammet Inr Eng/svn.. Min utbildning är 5årig och leder till en Master och vidare studier till Phd:) Var ska du gå ukhtee ? och i vilka ämnen ? Lycka till inshallah <3

2011-04-16 @ 22:31:49
URL: http://rgc.blogg.se/
Postat av: denise

svar: Ja vädret är verkligen helt underbart, MashAllah! :D

Nej jag har inte börjat än, men inshAllah så gör jag det snart!

2011-04-25 @ 17:48:42
URL: http://deniso.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0