Kvinnans syn inom giftemål, Islam, Kristendom, Judendom Part One

Frid vare med er,

Idag har jag tänkt ta upp lite om kvinnans syn när det kommer till giftemål, eftersom ämnet är stort tänkte jag dela upp det i 3 delar så att det blir lättare att läsa och allt inte blir så kompilicerat. Jag tänkte börja med Islam, inte av en speciell anledning men eftersom arbetet handlar om Islam kan vi börja med det.

Inom Islam är alla människor jämlikar. Män och kvinnor är jämlika, men inte identiska. Detta betyder i sin tur att kvinna och mannen har samma rättigheter när det kommer till allt. Det finns en hel del verser ur Koranen och haditer från Profeten (PHUB) Ett utav dem är :

- Enligt Koranen har män och kvinnor samma mänskliga andliga natur: ”Människor! Frukta er Herre som har skapat er av en enda varelse och av denna har skapat dess make och låtit dessa två [föröka sig] och sprida sig [över jorden] i väldiga skaror av män och kvinnor.” (Koranen 4:1, se även 7:189, 42:11, 16:72, 32:9 och 15:29)

Äktenskap inom Islam handlar om ömsesidighet, kärlek, medkänsla och inte bara på att tillfredställa människans sexuella lust. Det finns en vers ur koranen om äktenskap:

- Och till Hans under hör att Han har skapat hustrur åt er av er själva, så att ni kan finna ro hos dem, och Han har låtit kärlek och ömhet uppstå mellan er. I detta ligger helt visst budskap till människor som tänker.” (K 30:21, se även 42:11 och 2:228).

Enligt Islam har kvinnan rätt till att acceptera och avisa till frieri, ingen kan tvinga henne till giftemål utan hennes godkännande. Mannen i familjen har ansvar över försörjningen, bestydd och har ledarskap i familjen. Profeten Muhammad instruerade muslimer beträffande kvinnor: ”Jag uppmanar er att vara goda mot kvinnor; ” och ”Den bäste av er är den som behandlar sin fru bäst.”

Shahid Murteza Mutaheri som är en av Islams största filosofer refererar en berättlese i sin bok ”Kvinnans rättigheter i islam” om en kvinnan som kom klagandes till Profeten Muhammed för att hennes fader hade lovat bort henne till hennes kusin. Profeten sade att hon inte behöver opponera sig över det och att hon ska samtycka och vara kusinens hustru. Men då sade kvinnan att hon inte tycker om hennes kusin. Profeten sade då; “Om du inte tycker om honom, så är saken avslutad. Du bestämmer helt. Gå och välj en man som du vill gifta dig med”.

Alltså så är inte det inte ISLAM som alla verkar påstå vara den kvinnorförtryckande faktorn, Ja vi alla ser att det sker förtryck inom Muslimska världen men bara för att DEM kallar sig Muslim betyder det inte att Islam är förtryckande. Döm aldrig något/någon ta reda på egen fakta innan du lyssna på en viss folk grupp eller median som försöker framhäva en dålig bild av Islam.

/Munira Ali

Kommentarer
Postat av: Amina

JazakAllah khair syster. mashaAllah så bra inlägg! tyvärr så är det många muslimer som förvrider och förvränger Islam och Allahs ord astagferullah. tar ifrån kvinnan många rättigheter Allah har gett henne och om muslimska män bara hade kollat på Allahs ord och profeten saws handlingar så hade dem av fruktan för Allah aldrig gjort grejer som görs mot kvinnor överallt i världen. inshaAllah att Allah ska belöna oss med bra män.

2011-01-17 @ 18:26:56
URL: http://aminapina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0