Polygamy In Islam

Fird vare med er,

Har suttit här och studerat om månggifte enligt Islam, letade också upp en vers ur Koranen som säger:

[4:3]
Om ni är rädda att inte kunna behandla de faderlösa med rättvisa, tag då [andra] kvinnor som är tillåtna för er till hustrur - två eller tre eller fyra; men [begränsa er till] en enda om ni inte tror er om att kunna behandla dem alla lika - eller [vänd er till] någon av dem som ni rättmätigt besitter. Detta gör det lättare för er att undvika partiskhet.

Koranen säger att det är tillåtet att gifta sig med flera fruar Om du kan behandla dem likvärdigt, och om du vet att du inte kan utföra detta Gift dig bara med en. Koranen är den enda heliga bok som säger att man bara får gifta sig med En kvinna.

Bibeln fördömde inte månggifte. Tvärtom vittnar ofta Gamla Testamentet och rabbinska skrifter om månggiftets legitimitet. Det sägs att kung Salomo hade sjuhundra fruar och trehundra älskarinnor (Första Kungaboken 11:3). Även kung David sägs ha haft många fruar och älskarinnor (Andra Samuelsboken 5:13). Gamla Testamentet nämner hur man bör fördela en mans egendom till dennes söner från olika hustrur (Femte Mosebok 22:7). Den enda restriktion som nämns när det gäller månggifte är förbudet att gifta sig med en hustrus syster (Tredje Mosebok 18:18). Talmud ger rådet att begränsa sig till fyra fruar.

Tvärtemot Bibeln så begränsar Islam antalet hustrur under det stränga kravet att en man måste behandla dem rättvist och jämlikt. Man ska inte tro att Koranen uppmanar de troende till månggifte eller att det ses som ett ideal. Man kan säga att Koranen har "tillåtit" eller "tolererat" månggifte, men inte mer än så. Varför är nu månggifte tillåtet? 

Svaret är ganska enkelt, det finns platser och tider då det finns påträngande sociala och moraliska anledningar till månggifte. Som den ovan nämnda koranversen visar så måste man förstå den av islam givna rätten till månggifte i ljuset av samhällets plikter gentemot faderlösa och änkor. Islam är en universell religion som passar alla tider, och platser och kan därför inte ignorera dessa högst viktiga plikter.
I de flesta civiliserade samhällen finns det fler kvinnor än män.

Är den Muslimska kvinna fortfarande förtryckt?

/Munira Ali



Kommentarer
Postat av: samira

ja jag annser att en muslimsk kvinnan är fortfarande förtryckt och kommer nog alltid vara, pga över den här så kallade islamofobin som finns nu och verkar inte lämna oss än.

Det spelar ingen roll alls om den hur kvinnan i islam känner utan det handlar mer om att hon verkar vara en som har blivit tvungen till, vilket många har den synpunkt om de, vilket kan bero på median syn på muslimer.Varför är det så att median alltid visar de som inte tolererar islam eller inte accepterar, som i själva verket inte fattar ens religionen och har inte den kunskap ? Jo, för att de är rädda för att inse sanningen.

Intressant inlägg,fortsätt uppdatera!!

2010-11-03 @ 18:29:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0